Nat. Park

Het Noordwesten van de regio bestaat uit de Weerribben.
Dit is het tweede gebied. Kaarsrechte kanalen en geulen, moerasbossen en hooilanden hebben hier de overhand. Karakteristiek zijn de piepkleine vervenershuisjes en tjaskermolens. De sporen van de veenafgraving in het gebied. De rust en ruimte, de lichtval en de kleuren geven de Weerribben een extra dimensie. Midden in de prachtige natuur gaat ontspannen als vanzelf.Samen met de Wieden vormt de Weerribben het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit is het grootste en mooiste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa.

Nationaal Park De Weerribben Overijssel
Een prachtige ontdekking
Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Ga mee op vaartocht vanaf het bezoekerscentrum, maak een fietstocht of wandeling of verken het gebied per kano!

Natuurgebied De Weerribben, een prachtige ontdekking! Het natuurgebied Weerribben is benoemd tot Mooiste plek van Nederland door de NCRV in 2004.
Deze omgeving heeft veel te bieden, van moerasbos tot openwater en rietlanden. Ook wonen er diverse dieren in deze natuur, zoals: water- en moerasvogels, zoogdieren, reptielen en insecten. Zo is De Weerribben het leefgebied van het zeldzame dier de Otter.

Puur mensenwerk
Elke meter grond van dit natuurgebied is ontstaan door mensenwerk. De bewoners in die tijd groeven het veen af om er turf van te maken. Hierdoor veranderde het landschap in een zompig moerasgebied waar smalle stroken land en water die elkaar afwisselen.

Dorpjes en omgeving Weerribben
De Weerribben is onderdeel van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Rondom dit Nationale Park zijn diverse dorpjes en kleine steden gevestigd. Midden in dit natuurgebied bevindt zich het dorpje Kalenberg.
Breng in de zomer bijvoorbeeld een bezoek aan Steenwijk of Meppel, waar elke week diverse activiteiten worden georganiseerd, onder andere markten en muziekevenementen.

Ook de omringende dorpjes, zoals Oldemarkt, Ossenzijl, Blokzijl en Vollenhove, die elk zijn eigen charme heeft, zijn een bezoekje waard. Bekijk regelmatig onze evenementenkalender voor diverse activiteiten en evenementen in de omgeving. Of de vele activiteiten die u kunt ondernemen bij Restaurant ’t Binnenhof.

Actief de omgeving verkennen
Deze omgeving kent vele fiets- en wandelpaden, zodat u er heerlijk kunt fietsen of wandelen. Maar de beste manier om deze omgeving te bewonderen is per fluisterboot, kano of sloep. Varen door de diverse kanaaltjes die allemaal uitkomen op de Kalenbergergracht. U kunt er dus gerust voor kiezen om zelf op avontuur te gaan in plaats van een vaarroute te kiezen.
Ook zijn er het hele jaar door diverse rondvaarten beschikbaar.

U kunt gerust uw trouwe viervoeter meenemen, want in vele natuurgebieden is uw hond welkom!

Weerribben in de winter
De natuur heeft in de winter ook zijn charme, de zon schittert op het ijs, het riet kleurt goudgeel en u ziet her en der de rietsnijders hun werk doen. Als het goed heeft gevroren kunt u hier prachtige schaatstours beleven, of geniet een van een dagje schaatsen met het hele gezin op het ijs van de Weerribben. Voor een sfeerimpressie bekijk diverse winterfoto’s van Villapark De Weerribben en omgeving.